Duurzame verpakkingen

Het Alternatief: Duurzame Verpakkingen

Milieuvriendelijke verpakkingen, zoals biologisch afbreekbare disposables , zijn gemaakt op basis van hernieuwbaar en natuurlijk materiaal. Deze hernieuwbare grondstoffen zijn afkomstig van natuurlijke gewassen, planten, bomen en waar mogelijk wordt gebruikt gemaakt van reststromen. De grondstoffen komen uit de natuur en keren uiteindelijk naar de natuur terug. Het gaat hier om een gesloten kringloop (cradle to cradle) die het gebruik van fossiele grondstoffen zoals aardolie, kolen of aardgas vermindert.
Bioplastic

Het mooie van biologische afbreekbare verpakkingen is dat ze CO2 neutraal zijn; de gewassen nemen gedurende de groeifase CO2 op uit de atmosfeer. Bij compostering van het product komt vervolgens eenzelfde hoeveelheid C02 vrij als de plant tijdens zijn leven heeft opgenomen. Bij productie van verpakkingsmateriaal op basis van hernieuwbare grondstoffen geldt soms een CO2 besparing tot wel 70% ten opzichte van de productie van de gangbare kunststoffen.

Ten opzichte van traditionele plastic verpakkingen bieden duurzame verpakkingen dus drie grote voordelen:

– Ze zijn gemaakt op basis van hernieuwbaar materiaal, waar mogelijk van reststromen.
– Bij productie van bio verpakkingsmateriaal wordt aanzienlijk minder CO2 uitgestoten.
Duurzame verpakkingen kunnen gecomposteerd worden zodat er een natuurlijk kringloop effect ontstaat.

Prijzen en grondstoffengranuul

Bio verpakkingen zijn aan een opmars bezig. Niet alleen beginnen we de voordelen van bio verpakkingen in te zien, de prijs van aardolie blijft ook relatief hoog. Daarnaast leggen overheden steeds vaker belastingen op aan traditionele plastic fabrikanten en distributeurs.

De prijzen van duurzame verpakkingen worden ook steeds lager omdat volumes toenemen en waar mogelijk gebruikt wordt gemaakt van (goedkope) reststromen. In het algemeen is er nog altijd wel een prijsverschil ten opzichte van conventionele plastics. Zetmeel gewonnen uit aardappelen en maïs is een veelgebruikte grondstof voor folies waarvan tasjes en afvalzakken gemaakt worden. Deze producten zijn inmiddels even stevig of steviger dan normale plastic zakken. Ook wordt zetmeel gebruikt bij de coating van duurzame koffiebekers.

Ook de niet eetbare delen van de maïsplant worden benut bij het maken van bio verpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan de zogenaamde PLA glazen, transparante glazen die bij festivals worden ingezet. Op het eerste gezicht zien ze eruit als ‘normaal’ plastic, maar ze zijn toch echt tot stand gekomen uit een uniek proces waarbij delen van de maïsplant gefermenteerd worden zodat van een melkzuurbacterie een bio polymeer gewonnen wordt waarvan dus de PLA glazen gemaakt worden.Compostable-Header-Test4

Een ander mooi voorbeeld is suikerriet. Duurzame wegwerpborden, bio bekers en menuboxen worden gemaakt van de pulp die overblijft bij de suikerrietproductie. Een relatief goedkope grondstof want de prijzen zijn al bijna gelijk aan normale plastic bordjes en bakjes.

Functionele voordelen

Naast de milieuvoordelen van milieuvriendelijke verpakkingen zijn er ook dikwijls functionele voordelen te behalen. Denk bijvoorbeeld aan festivals waar gebruik wordt gemaakt van composteerbare disposables (bio servies en bestek). Aan het einde van het festival kunnen de etensresten samen met de afbreekbare disposables worden afgevoerd en worden gecomposteerd. Op die manier wordt er sterk bespaard op de arbeid die normaal nodig is om alles van elkaar te scheiden. Of denk bijvoorbeeld aan de groene containers die bij bijna ieder huis staan. Door gebruik te maken van composteerbare containerzakken blijft de bak schoon en hoeft deze minder vaak te worden schoongemaakt en is het ook een stuk hygiënischer, met name in de zomer.

Cateraars en strandtenten kunnen ook profiteren van de voordelen van bio disposables. Normaal servies en bestek kan kapot gaan, gestolen worden en moet sowieso worden afgewassen. Bio afbreekbaar servies en bestek is weliswaar vaak slechts eenmalig te gebruiken, er kan wel fors bespaard worden op de kosten voor afwassen en er is sowieso minder derving in vergelijking met normaal servies en bestek.

Terminologie:

Biologisch afbreekbaar:

Biologische afbraak is een proces waarbij organische stoffen (stoffen die koolstof bevatten) afgebroken worden door de natuurlijke activiteit van micro – organismen, zoals bacteriën en schimmels. Stoffen die zich op deze manier laten afbreken, noemt men biologisch afbreekbaar.

Composteren:composteerbaar

Composteren is een biologisch proces waarbij bio-degradeerbaar materiaal door micro-organismen en kleine ongewervelden onder gecontroleerde omstandigheden wordt afgebroken tot een stabiel eindproduct.

Duurzame verpakking:

Een verpakking die zo lang mogelijk dienst doe en wordt gefabriceerd met een minimale impact op het milieu. Verder voldoet de verpakking aan de milieuwetgeving en normen gedurende haar levenscyclus.

10 gedachten over “Duurzame verpakkingen

 1. Beste,

  binnenkort open ik een biologisch restaurant in centrum Brussel. Er zou ook een afdeling take away komen. Ik ben dus op zoek naar bio-afbreekbare verpakkingen. Is het mogelijk eerst stalen opgestuurd te krijgen?
  Alvast bedankt, vriendelijke groeten,
  Rose Van Bosstraeten

 2. In 2015 moet 75 procent van al het papier en karton in Unilever-verpakkingen afkomstig zijn van duurzaam beheerd bos of hergebruikt materiaal. In 2020 moet dat honderd procent zijn. Dat is nog eens duurzaam denken.

 3. Hallo,

  Voor ons zusje Natuurcafe La Porte zoeken wij een duurzame leverancier van duurzame (papier zover bekend) tasjes en sandwichzakjes (circa 17×33) met bedrukking van 2-kleurig logo. Kunt u mij verder helpen?
  Groet

 4. Hallo,

  Is er misschien een meetbaar verschil van de prijs van een duurzame verpakking en van een ‘traditionele’ verpakking? Wellicht een percentage of cijfers?

  Met vriendelijke groet,

  Fleur

 5. Nou nee hoor. Wat knutselen verteld is wel waar maar zeker geen duurzaam denken. Althans het is de verkeerde richting op denken. Papier, ook gerycycled papier, gaat ten koste van heel veel bomen en water. Dan hebben we het niet eens over de bleekmiddelen die gebruikt worden. Echt duurzaam is gaiakraft. Dan maak je een keus die echt ontlast. Wil je de vergelijking tussen papier en gaiakraft zien. Ook de energie die gebruikt wordt voor de productie hiervan? Kijk dan maar eens op gaiakraft.com Harde feiten op een rij.

 6. Beste,

  We zijn op zoek naar bakjes van 500 g om aardbeien te verpakken.
  Is het mogelijk om hier meer informatie van te ontvangen.
  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groeten,
  Tim en Sara Goossens-Bollen

 7. Betse bio futura,

  De kartonnen bekers met PLA coating, gaan die bij het oud papier of in de groene container? Wat gebeurt er wanneer ze in een van de twee gedoponeerd worden? Ik heb ook gelezen dat wanneer papier met voedsel in aanraking is geweest het niet meer gerecyceld wordt. Ik vind het allemaal behoorlijk verwarrend

 8. Beste Hugo,

  Best in de groene container of direct naar een compostering installatie, afhankelijk van het certificaat op het product. Inderdaad niet met papier recycling. Verbranden is ook een optie, niet ideaal, maar dan levert het nog energie op.

  Gr, Wouter

 9. Ik wil graag biozakken gebruiken in prullenbakken en kliko, maar hoe lang duurt het voor het composteert? Om te voorkomen dat de zak niet vergaat voor hij aan de weg staat…
  Ik hoor het graag!

 10. Hallo, ik ben op zoek naar kleine biologisch afbreekbare sluitgripzakjes. Hebben jullie deze in het assortiment?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *